Articles

Articles d’Albert i Òscar Masó Garcia

Albert i Òscar Masó Garcia són autors i/o col·laboradors d’uns 170 articles i ressenyes de temàtica molt diversa, difosa a unes 27 publicacions diferents des de l’any 1995. Albert i Òscar hi han parlat sobre muntanya en general, història de l’excursionisme, personatges històrics, itineraris, llibres, escalada, presentacions, divulgació toponímica i de noves vies obertes, roques descobertes, patrimoni arqueològic muntanyenc, geologia, fauna, vegetació i també hi han exposat opinions i reflexions. Tots els escrits estan en català excepte els que s’indiquen en castellà.

El primer article va ser escrit per Albert Masó Garcia i va aparèixer l’any 2001, al butlletí de la UES. La primera ressenya d’escalada la varen publicar a la revista Desnivel, l’any 1995, i al mateix any varen aparèixer dues més a la revista Extrem.

Des d’aquí es vol donar un agraïment a totes les publicacions que han acollit aquests articles, sense fer-ne distincions i lamentant que algunes d’elles ja no existeixin. Totes elles fan i han fet possible la divulgació de la tasca muntanyenca i multidisciplinar dels seus autors.

A continuació es llisten els articles dels quals són autors o col·laboradors Albert i Òscar Masó Garcia conjuntament o individualment, tant en format paper com digital, a les següents publicacions ordenades alfabèticament i amb el seus articles ordenats cronològicament (l’asterisc (*) indica que la publicació ja no existeix). Les entrevistes i recordatoris dedicades a diferents personatges se citen apart, a la pàgina “Personatges (entrevistes i recordatoris)” d’aquesta web.

ACETArxiu del Centre Excursionista de Terrassa.
Butlletí de la UES*Butlletí de la Unió Excursionista de Sabadell.
Butlletí del CEC (Castellar del Vallès)Butlletí del Centre Excursionista de Castellar del Vallès.
Butlletí del CESFButlletí del Centre Excursionista de Sant Feliu de Codines (Vallès Oriental).
Butlletí del CETButlletí del Centre Excursionista de Terrassa. 3ª i 4ª època.
Cordada*Butlletí del Grup Cordada, xarxa de botigues d’esports de muntanya.
DesnivelRevista d’escalada i alpinisme de Madrid.
Diari de SabadellDiari informatiu de la ciutat de Sabadell.
Diari de TerrassaDiari informatiu de la ciutat de Terrassa.
El Butlletí (C.E.Pica d’Estats)Butlletí del Club Excursionista Pica d’Estats. Barcelona.
El Muntanyenc*Butlletí/Revista del Club Muntanyenc Sant Cugat (CMSC), Vallès Occidental.
ExcursionismeRevista de la Unió Excursionista de Catalunya (UEC).
Extrem*Revista bimensual d’esports de muntanya. Barcelona.
Forja *Setmanari portaveu de la Parròquia de Castellar del Vallès.
Gaseta de MatadeperaRevista municipal i mensual editada per l’ajuntament de Matadepera (Vallès Occ.).
GrimperRevista francesa d’escalada.
Lacera*Butlletí semestral del Cercle d’Estudis Històrics de Sant Llorenç Savall (Vallès Occidental).
L’ActualSetmanari editat per l’Ajuntament de Castellar del Vallès.
Mai EnreraRevista del Club Excursionista de Gràcia (CEG), de Barcelona.
Món TerrassaDiari digital de Terrassa.
MuntanyaRevista del Centre Excursionista de Catalunya (CEC), de Barcelona.
Plaça VellaRevista del Centre d’Estudis i Arxiu d’Història de Castellar del Vallès.
Rutes entre RefugisWeb de muntanya “Rutes entre refugis – Caminant Sota un Nom
Vacarisses, Balcó de MontserratRevista de la parròquia de Sant Pere de Vacarisses (Vallès Occidental).
VallesosRevista semestral de les comarques del Vallès Occidental i Oriental.
VèrtexRevista de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).
Xino Xano*Butlletí del Centre Excursionista Llorençà (Sant Llorenç Savall, Vallès Occidental).

ACET (Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa):

Autors: Albert i Òscar Masó Garcia:

 • Els Melindros (Sant Llorenç del Munt). Nº 114, 4ª època (gener-desembre 2008). Article amb mapa, croquis, ressenyes i fotos de les escalades a les roques dels Melindros del massís de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

 • S’ha obert una via d’escalada en homenatge a l’Àngel Casanovas i Crespo. Nº 116, 4ª època (gener 2010-desembre 2011). Article amb fotografies, croquis i relat d’ascensió amb petita biografia de la persona a qui es dedica aquesta via, oberta pels autors de l’article al massís de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

 • Obertura de la via Josep Tintoré i Homs a la Cova del Drac dins del marc del centenari del Centre Excursionista de Terrassa. Nº 1, 5ª època (gener 2012-desembre 2013). Article amb fotografies, croquis, petita biografia del pioner Josep Tintoré, anàlisi històrica i relat de l’obertura d’aquesta via oberta pels autors de l’article al massís de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

 • Fredi Parera. Un escalador clàssic sense límits. Nº 3, 5ª època (gener 2016-desembre 2016). Biografia d’un escalador mític amb fotografies, croquis de les seves vies i un glossari escalatori.


Butlletí de la Unió Excursionista de Sabadell:

Autors: Albert i Òscar Masó Garcia:

 • “Rèquiem per la capella dels Cortins”. Nº 141 (2013). Article amb una foto i biografia històrica de l’entranyable capelleta dels Cortins, sostreta després de 40 anys de romandre dalt d’aquest cim de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

Autor: Albert Masó Garcia:

 • Via Josep Monistrol. Nº 117 (novembre 2000/abril 2001). Descripció de l’obertura d’aquesta via a Montserrat per part dels germans Masó Garcia i dedicada a un escalador de Sabadell. Podeu llegir el butlletí sencer aquí.
 • Un altre centenari sabadellenc. Nº 133 (maig/desembre 2008). Descripció amb croquis i fotografies de la via nº100 oberta pels germans Albert i Òscar Masó Garcia al massís de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, anomenada “Cent Llorenç del Munt“, en el marc d’un altre Centenari, el de l’Excursionisme a Sabadell.

Autor: Òscar Masó Garcia:

 • “Una monografia sobre la Castellassa de can Torras”. Nº 131 (juliol-desembre 2007). Descripció dels continguts del llibre d’Òscar Masó Garcia titulat “Descobrint la Castellassa de can Torras i els seus voltants”, publicat en el marc del Centenari de l’Excursionisme a Sabadell.


Butlletí del Centre Excursionista de Castellar del Vallès:

En aquesta publicació també hi han publicat recordatoris, que es troben a la pàgina “Personatges (entrevistes i recordatoris)”.

Format paper fins l’any 2014:

Autors: Albert i Òscar Masó Garcia:

 • Cinquantenari de la primera ascensió al Gendarme de la font de la Pola. Nº 481 (novembre 2008). Fotografies, mapa i croquis amb relat de la història d’aquest monòlit de la Serra de l’Obac.

 • “Pujada del XLIII pessebre a la Castellassa de can Torras”. Nº 483 (gener 2009). Descripció d’aquesta tradicional escalada organitzada pel C.E.Castellar del Vallès.

 • “Nova via d’escalada a Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Via Pere Cardona Valls”. Nº 500 (juliol-agost 2010). Ressenya de l’escalada oberta pels autors, fotografia i dades biogràfiques de l’homenatjat.

 • “Una nova via d’escalada a la serra de l’Obac: xemeneia MTM”. Nº 513 (octubre 2011). Ressenya de la via i descripció de l’obertura, realitzada amb Josep M. Torras Homet, de 85 anys d’edat.

 • “Escaladores i escaladors pugen el 46è pessebre dalt la Castellassa de can Torras”. Nº 516 (gener 2012). Descripció d’aquesta activitat, amb fotografies.

 • Nova via d’escalada dedicada”. Nº 525 (novembre 2012). Ressenya i escrit de nova via dedicada pels germans Masó Garcia a Jaume Torrens Calvó, històric muntanyenc del C.E.Castellar del Vallès.

 • “El 47è pessebre de la Castellassa de can Torras ja és al cim!”. Nº 527 (gener 2013). Descripció d’aquesta activitat, amb fotografies.

 • “Rèquiem per la capella dels Cortins”. Nº 530 (abril 2013). Article amb fotos i biografia històrica de l’entranyable capelleta dels Cortins, que va ser sostreta després de romandre 40 anys dalt d’aquest cim de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

 • “Ascensió al Paller de les Fogueroses”. Nº 538 (gener 2014). Descripció amb fotografies de l’ascensió d’aquesta roca de Sant Llorenç del Munt i l’Obac fent cordada amb el pioner Josep Mª Torras Homet, de 87 anys.

Autor: Albert Masó Garcia:

 • Pujada del XLIV pessebre a la Castellassa de can Torras. Nº 495 (febrer 2010). Descripció d’aquesta activitat tradicional, amb fotografia inclosa.

 • Pujada del XLV pessebre a la Castellassa de can Torras. Nº 506 (gener 2011). Descripció d’aquesta activitat tradicional, amb fotografia inclosa.

Autor: Òscar Masó Garcia:

 • “Surt a la llum el llibre “Descobrint la Castellassa de can Torras i els seus voltants””. Nº 475 (abril 2008). Descripció del llibre, escrit pel mateix Òscar Masó Garcia, amb referència a tots els castellarencs que han col·laborat en la seva confecció.

 • “Una ascensió al majestuós Pujol de la Mata” . Nº 491 (octubre 2009). Descripció amb fotografies d’una ascensió a aquest cim de la serra de l’Obac junt amb el pioner Josep Mª Torras Homet.

 • “Olèrdola: les empremtes dels nostres avantpassats” . Nº 494 (gener 2010). Descripció excursionista i històrica del paratge, amb fotografies.

 • “Surt a la llum el llibre “La Castellassa de can Torras, història, tradició i llegenda”. Nº 498 (maig 2010). Hi inclou el cartell publicitari de la presentació d’aquesta obra, escrita per Òscar Masó Garcia, junt amb la seva descripció i una dedicatòria als castellarencs que hi han col·laborat.

 • “Visita d’un turó blanc i un altre de groc a la serra de l’Obac”. Nº 502 (octubre 2010). Descripció amb fotografia d’una visita als turons de Roques Blanques i de Sant Joan a les Pedritxes (Serra de l’Obac), junt amb Josep Mª Torras Homet.

 • “Final d’any al Pi de les Cinc Besses i a la Mandonguilla del Ripoll”. Nº 506 (febrer 2011). Descripció d’uns paratges del riu Ripoll (Sant Llorenç del Munt i l’Obac), visitats junt amb J.M.Torras Homet. Inclou mapa i croquis.

 • “Les inèdites roques de la Baga del Dalmau”. Nº 517 (febrer 2012). Descripció d’uns turons de Sant Llorenç del Munt i l’Obac trobats per Josep M. Torras Homet i reexplorats junt amb Albert i Òscar Masó Garcia. Inclou fotografia, croquis de les roques i un mapa fet per Ò.Masó. Al butlletí núm.518, març de 2012, pàg.8, n’hi ha una fe d’errades.

 • “Una alzina més que rabassuda”. Nº 526 (desembre 2012). Escrit, fotografia i taula comparativa de la troballa per part de l’autor d’una alzina monumental desconeguda, que es proposa batejar-la com a l’alzina del coll d’Estenalles, a Sant Llorenç del Munt i l’Obac.


Butlletí del Centre Excursionista de Sant Feliu de Codines:

Autors: Albert i Òscar Masó Garcia:

 • Nova via d’escalada a Montserrat”. Nº 463 (maig 2012). Descripció tècnica i fotogràfica (7 fotos més la portada) de l’obertura de la via “40 anys del Centre Excursionista de Sant Feliu de Codines”, a càrrec del codinenc Roc Sulé junt amb els germans Albert i Òscar Masó Garcia, feta en homenatge a aquesta efemèride i oberta en viu i en directe a través de la retransmissió radiofònica de l’Ona Codinenca (ràdio de Sant Feliu de Codines).

Butlletí del Centre Excursionista de Terrassa (3ª època):

Autors: Albert i Òscar Masó Garcia:

 • Homenatge a en Joan Armengol i Comas”. Nº 90, 3a època (desembre 2008). Petit memorial a la figura d’aquest escalador terrassenc i la seva vida, amb la ressenya i descripció d’una via oberta pels germans Albert i Òscar Masó Garcia a la seva memòria a Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

 • Ressenya del reequipament de la via CET al Paller de les Fogueroses (S.L.Munt). Nº 124, 3a època (febrer 2012). Ressenya del reequipament per baix d’una via oberta per Àngel Casanovas l’any 1963, corregint l’error històric d’atorgar-la a uns altres escaladors.

Autor: Albert Masó Garcia:

 • L’aresta Sud del Burret”. Nº 91, 3a època (gener 2009). Descripció i croquis de les dues vies que solquen l’aresta Sud del Cavall Bernat de Sant Llorenç del Munt, també anomenat Burret.

 • L’agulla de les Pereres”. Nº 92, 3a època (febrer 2009). Descripció de l’agulla de les Pereres o de Font-Rubí, situada a l’Alt Penedès. S’hi adjunten el croquis i ressenya de la via normal i un mapa d’accés, a més de diverses fotografies. A la portada d’aquesta publicació apareix una fotografia de l’agulla, obra del mateix autor de l’article.

 • La roca del Divendres Sant”. Nº 94, 3a època (abril 2009). Descripció històrica i detallada d’aquesta agulla de la regió de la Plantació, a Montserrat. Inclou ressenya de les seves escalades, croquis de les vies i un mapa de localització.
 • La Cova del Drac. Via “Drac Queen””. Nº 96, 3a època (juny 2009). Descripció de la celebració tradicional de la diada de Sant Bernat a l’agulla de la Cova del Drac de Sant Llorenç del Munt, que cada any celebra el Centre Excursionista de Terrassa. S’hi afegeix la ressenya i descripció de la via Drac Queen, a la mateixa roca.
 • L’agulla de Bot”. Nº 100, 3a època (desembre 2009). Descripció de la història i característiques de la grandiosa agulla de Bot, situada a la comarca de la Terra Alta (Tarragona). S’hi adjunten el croquis i ressenya de la via normal i un mapa d’accés.

 • L’Aresta Brucs del Serrat de la Palomera”. Nº 103, 3a època (març 2010). Descripció d’aquesta aresta del vessant sud de Montserrat, amb croquis i ressenya de la seva via normal i amb un mapa d’accés.

Butlletí del Centre Excursionista de Terrassa (4ª època):

Autors: Albert i Òscar Masó Garcia:

 • Via d’escalada a Manuel Planchat, dedicada a un insigne soci del CET. Nº 8 (novembre-desembre 2013) . Article amb croquis de la via d’escalada oberta pels germans Masó Garcia, amb una dedicatòria a Manuel Planchat i Villacampa, soci històric i recopilador oficial de la història centenària del CET.

Butlletí del Grup Cordada:

Autors: Albert i Òscar Masó Garcia:

 • Via Josep Maria Andreví. Nº 5 (any 2007) . Article amb croquis inclòs que narra la motivació, incerteses, dificultats i vivències dels germans Albert i Òscar Masó Garcia durant l’obertura d’aquesta via a Montserrat, dedicada a un escalador pioner.

Desnivel:

En aquesta publicació també hi han publicat recordatoris, que es troben a la pàgina “Personatges (entrevistes i recordatoris)”.

Tots els textos en castellà

Autors: Albert i Òscar Masó Garcia:

 • Des de l’any 1995, durant 17 anys i més de 60 números de la publicació, Albert i Òscar Masó Garcia han publicat a la secció “Info” de la revista Desnivel ressenyes de vies noves obertes per ells mateixos, sobretot a Montserrat i Sant Llorenç del Munt i l’Obac, incloent-hi fotografies, croquis, descripció tècnica (situació, dificultat, material necessari, etc). La primera es va publicar al nº111 de la revista, l’octubre de 1995:
 • Trilogía Masó. Nº 286 (abril 2010). Descripció amb croquis i fotografies de tres vies d’escalada obertes pels autors a la regió d’Agulles de Montserrat.

 • “Pasión monolítica”. Especial número 300 per al 30è aniversari de la revista (juny 2011). Escrit i foto dels dos autors dalt d’una espectacular agulla amb un text resumint el per què i la inspiració de la cordada que formen.

Col·laboradors: Albert i Òscar Masó Garcia:

 • LA MOLA. Escuela de la diversidad. Nº 174 (2001), article de Joan Armengol Comas. Com a col·laboradors, Albert i Òscar Masó aportaren fotografies i ressenyes.

Autor: Albert Masó Garcia:

 • “El misterio de la portada”. Nº 223 (abril 2005). Col·laboració dins la secció “Fotogalería” amb una fotografia d’Albert Masó Garcia realitzada al seu germà Òscar emulant la portada del llibre Sant Llorenç Pam a Pam de Josep Barberà i Suqué. S’hi inclou un text i dades de la fotografia. S’hi especifica que el protagonista de la portada original és Vicenç Soto però en realitat és Miquel Garrell.

 • “Josep Rigol repite las 780 cimas del Montserrat Pam a Pam”. Nº 263 (juny 2008). Article descriptiu de l’acte de culminació de la gesta del personatge citat en ser la segona persona que ascendeix totes les roques de Montserrat després de Josep Barberà i Suqué.

Diari de Sabadell:

Col·laboracions d’Òscar Masó Garcia:

 • “”El Camello de Sant Llorenç del Munt” Òscar Masó escribe una guía del Parc Natural sobre la Castellassa de can Torras”. Núm. del 8 d’abril de 2008. Realitzat per Rafa Martín amb fotografies aportades per Òscar Masó Garcia. L’article tracta sobre el llibre “Descobrint la Castellassa de can Torras i els seus voltants”, amb biografia del seu autor Ò.Masó i de la Castellassa.

 • “Arbres amb nom propi”. Núm. del 12 de novembre de 2010. Realitzat per Alfonso Fernández amb fotografies d’Òscar Masó Garcia. Article amb fotografies d’arbres monumentals que explica el treball audiovisual realitzat per Ò.Masó en relació als arbres monumentals de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

Diari de Terrassa:

Col·laboracions d’Albert i Òscar Masó Garcia:

 • “La vía “Àngel Casanovas” se presentó en una emotiva escalada”. Núm. del 20 de desembre de 2011. Article informatiu de Santi Palos, basat en la informació i foto facilitades per Òscar Masó sobre la inauguració col·lectiva junt amb membres del CET d’una via dedicada a Àngel Casanovas a Sant Llorenç del Munt, oberta per Albert i Òscar Masó Garcia.

 • “El CET publica un estudio sobre Els Melindros de Sant Llorenç del Munt”. Núm. del 2 de febrer de 2012. Article informatiu i descriptiu de Santi Palos, que inclou un mapa d’Òscar Masó i l’explicació de l’article sobre els Melindros escrit pels germans Albert i Òscar Masó Garcia en l’Arxiu del CET núm.114.

El Butlletí (C.E.Pica d’Estats)

Autors: Albert i Òscar Masó Garcia:


El Muntanyenc (CMSC – Sant Cugat del Vallès)

Col·laboracions d’Albert i Òscar Masó Garcia:

 • “Via “Vicenç Soto Cervelló” a Montserrat”. Nº 2 (juny-setembre 2009). Ressenya amb fotografies i croquis d’una via oberta per Albert i Òscar Masó Garcia en homenatge a un dels acompanyants de Josep Barberà i Suqué durant les seves operacions d’ascensió de totes les roques de Montserrat i altres, anomenades “Pam a Pam“.

 • “Integral Josep Barberà i Suqué a Montserrat”. Nº 6 (octubre 2010 al gener 2011). Ressenya amb fotografies i croquis d’una via oberta per Albert i Òscar Masó Garcia en homenatge a la figura de Josep Barberà i Suqué.

Col·laboració d’Òscar Masó Garcia:


Excursionisme (Unió Excursionista de Catalunya)

Autors: Albert i Òscar Masó Garcia:

 • Venus and Mars, nova dia d’escalada en els dominis del Faraó”. Nº 370 (setembre-octubre 2012). Article amb fotografies, croquis, ressenya i narració de l’obertura d’una nova via a Montserrat a càrrec d’Albert i Òscar Masó Garcia:

 • Per Amor a l’Art a l’Albarda Castellana”. Nº 393 (juliol-agost 2016). Article amb fotografies, ressenya i descripció de l’obertura d’una via d’estil clàssic a Montserrat a càrrec d’Albert i Òscar Masó Garcia. La portada de la revista és també obra d’Albert Masó.

 • 400 números verticals. Nº 400 (Setembre-Octubre 2017). Edició especial de la revista. Article per commemorar els 400 números de la revista Excursionisme, reflexionant en l’aspecte de l’escalada i ressenyant la “via Oest” de la Panxa del Bisbe a Montserrat i la via normal de la Castellassa de can Torras a Sant Llorenç del Munt. Amb diverses fotografies i també croquis d’Albert Masó.

Autor: Albert Masó Garcia:

 • L’escalada: un esport olímpic?. Nº 412 (Setembre-Octubre 2019). Article d’opinió d’Albert Masó Garcia sobre el fet que l’escalada sigui olímpica, exposant-hi les seves reflexions. Amb fotografies de pròpia factura i un dibuix.

Autor: Òscar Masó Garcia:

 • “La Direttissima al Gran Sasso d’Itàlia, el sostre dels Apenins”. Nº 421 (març-abril 2021). Article amb fotografies, ressenya, mapes i descripció d’aquesta ascensió, a càrrec d’Òscar Masó Garcia.

 • “El camí dels Setis Vells al “Rupal” de Sant Llorenç del Munt”. Nº 426 (gener-febrer 2022). Article amb fotografies, mapa i codi QR del track de la ruta, a càrrec d’Òscar Masó Garcia.


Extrem

Autors: Albert i Òscar Masó Garcia:

 • Col·laboració en un únic número poc abans de la desaparició d’aquesta emblemàtica revista, amb ressenyes originals pròpies publicades a la secció de “Vías Nuevas” de l’escalador i dibuixant Armand Ballart. Es tracta de dues vies d’escalada obertes per Albert i Òscar Masó Garcia i que foren unes de les primeres vies seves publicades en una revista. Revista número 74 (gener 1996).

Forja (Setmanari portaveu de la Parròquia de Castellar del Vallès)

Autors: Albert i Òscar Masó Garcia:

 • “Guardonat un audiovisual dels germans Masó Garcia fet en homenatge a Josep M. Torras Homet, pioner escalador castellarenc”. Número del 30 de març de 2012. Article descriptiu del premi rebut per l’audiovisual “MTM 156”, que parla de l’audiovisual i de la presentació posterior a Castellar del Vallès, amb dues fotografies.

 • “Homenatge a la memòria d’en Pere Cardona i Valls”. Número del 4 de maig de 2012. Article descriptiu d’un multitudinari acte d’homenatge fet per a un destacat excursionista de Castellar del Vallès. Inclou foto d’Òscar Masó.

Autor: Òscar Masó Garcia:

 • “XLVII Pujada del pessebre a la Castellassa de can Torras”. Número del 21 de desembre de 2012. Col·laboració amb la publicació d’una foto del cim de la Castellassa amb 14 escaladors, feta per Òscar Masó.

Gaseta de Matadepera

Autor: Òscar Masó Garcia:

 • “Can Torras i la Castellassa”. Número 241 (juliol de 2008). Òscar Masó apareix a la portada amb una citació i una fotografia de Miquel Badia. A la secció “Endevina qui ve a sopar” es publica una columna escrita pel mateix Òscar descrivint l’aparició del seu llibre “Descobrint la Castellassa de can Torras i els seus voltants“, contextualitzant-ho amb el terme de Matadepera.

Grimper (França)

Col·laboració: Albert i Òscar Masó Garcia:

 • El Montserrat et ses 5000 voies”. Número 155 (abril 2014). Article del fotògraf francès d’escalada Sam Bié, a qui els germans Masó Garcia varen donar informació i assessorament, participant en una sessió de fotos del mateix fotògraf a la via “Lo Somni de Sant Joan“. En l’article apareix una foto de Sam Bié amb Albert i Òscar Masó.

Lacera (Cercle d’Estudis Històrics de Sant Llorenç Savall)

Autors: Albert i Òscar Masó Garcia:

 • “Escalades a Sant Llorenç Savall. El Biel Dalmau de les Oliveres”. Nº19 (juliol de 2013). Article d’investigació històrica amb el relat de la vida de Biel Dalmau i descripció detallada de les activitats pioneres espeleològiques i d’escalada efectuades per ell, sovint junt amb l’històric Josep Mª Torras Homet, als voltants de les serres dels Emprius i regió de les Fogueroses del massís de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Inclou fotografies històriques, un mapa, dibuixos i taules.


L’Actual (Castellar del Vallès)

Autors: Albert i Òscar Masó Garcia:

 • “Més de 100 persones participen en l’homenatge a Pere Cardona”. Número del 4 al 10 de maig de 2012 . Col·laboració amb la publicació d’una foto d’Òscar Masó Garcia de l’acte d’homenatge.


Mai Enrera (Club Excursionista de Gràcia)

Autors: Albert i Òscar Masó Garcia:

 • “Tres escalades clàssiques a Sant Llorenç del Munt i l’Obac”. Nº 454 (any 2010). Ressenya tècnica, històrica i il·lustrada amb fotografies i croquis de tres vies d’escalada clàssiques situades a la Falconera de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

 • Nova via d’escalada d’homenatge a en Joan Cervera i Batariu. Nº 455 (any 2011). Ressenya tècnica amb fotografies i croquis d’una via dedicada pels autors a la figura de Joan Cervera i Batariu a Montserrat, descrivint-hi tot el procés de l’obertura.


Món Terrassa

Col·laborador: Òscar Masó Garcia:


Muntanya (Centre Excursionista de Catalunya)

En aquesta publicació també hi han publicat recordatoris, que es troben a la pàgina “Personatges (entrevistes i recordatoris)”.

Autors: Albert i Òscar Masó Garcia:

 • Via d’escalada en memòria de Francesc Beato i Vicens. Nº 901, any 136 (setembre 2012). Article amb mapes, fotografies i croquis sobre una via oberta a Montserrat pels autors de l’article en homenatge pòstum al conegut soci del C.E.Catalunya, Francesc Beato i Vicens.

 • Itinerari excursionista al massís de Sant Salvador de les Espases. Nº 928, any 143 (març 2019). Article d’una excursió de descoberta d’aquest massís situat a cavall de St.Llorenç del Munt i l’Obac i Montserrat. Inclou fotografies i mapa.

Autor: Albert Masó Garcia:

 • 5 Cims de Montserrat. Una ruta circular d’altura”. Nº 925, any 142 (juny 2018). Descripció d’un itinerari circular que passa pels cinc punts culminants de Montserrat que formen part de la llista dels “100 Cims” promoguda per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). Article amb el trajecte descrit i cronometrat, amb fotografies i cinc panoràmiques fetes des de cadascun dels cinc cims indicant-hi els topònims que s’hi albiren. També disponible en castellà.

 • Façana sud-est de Montserrat: les serres de Rubió i dels Gatells. Nº 932, any 144 (març 2020). Itinerari excursionista, amb fotografies i l’ascensió a dos cims que apareixen en el llibre “Cims dels Rodals de Montserrat”, obra del mateix autor de l’article.

Autor: Òscar Masó Garcia:

 • Els llibres de registre dels cims de les muntanyes. Nº 926, any 142 (setembre 2018). Article inspirat en el llibre “Libros de cima” del mateix autor, amb fotografies pròpies i de diversos col·laboradors i arxius, el qual versa sobre aquests llibres, la seva història, peculiaritats, arxius que els conserven i el protagonisme que hi ha tingut el Centre Excursionista de Catalunya. També disponible en castellà.

 • Julius Kugy, el pare de l’alpinisme modern als Alps Julians. Nº 935, any 144 (desembre 2020). Article d’investigació biogràfic d’un destacat personatge alpí a cavall dels s.XIX-XX gairebé desconegut a casa nostra, donant a conèixer la seva vida, obra i pensament. Un treball fruit de més d’un any de recerca i documentació, comptant amb l’ajut d’entitats i persones de diferents països europeus, destacant-ne l’Arxiu del Club Alpí Austríac. Amb fotografies pròpies i d’altres autors. Per facilitar la ubicació geogràfica de l’article es pot consultar aquest mapa.


Plaça Vella (Castellar del Vallès)

Autor: Òscar Masó Garcia:

 • Entorn de les Arenes vist per un excursionista”. Nº 60 (desembre 2019) . Treball resultant de la ponència que Òscar Masó Garcia va presentar a les Arenes de Castellar del Vallès en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni celebrades l’any 2018 en aquest indret, a càrrec del Centre d’Estudis i Arxiu d’Història de Castellar del Vallès. L’article descriu onze indrets d’interès excursionista dels voltants de les Arenes, situats dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. S’hi descriuen amb fotografies, mapes i croquis diferents llocs representatius d’arbres singulars, fonts, una cova i avenc, una via d’escalada, una roca i restes arqueològiques.

Rutes Entre Refugis

Web: Rutes entre refugis – Caminant Sota un Nom

Autor: Albert Masó Garcia:

Versions en català i en castellà

 • 5 Cims de Montserrat. Una ruta circular d’altura”. Article aparegut originalment a la revista Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya, Nº 925, any 142 (juny 2018). Descripció d’un itinerari circular que passa pels cinc punts culminants de Montserrat que formen part de la llista dels “100 Cims” promoguda per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). Article amb tot el trajecte detallat i cronometrat, amb fotografies i cinc panoràmiques fetes des de cadascun dels cinc cims indicant-hi els topònims que s’hi albiren. També disponible en castellà.

Autor: Òscar Masó Garcia:

Versions en català i en castellà

 • Els llibres de registre dels cims de les muntanyes. Article aparegut originalment a la revista Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya, Nº 926, any 142 (setembre 2018). Article inspirat en el llibre “Libros de cima” del mateix autor, amb fotografies pròpies i de diversos col·laboradors i arxius, el qual versa sobre aquests llibres, la seva història, peculiaritats, arxius que els conserven i el protagonisme que hi ha tingut el Centre Excursionista de Catalunya. També disponible en castellà.

Vacarisses, Balcó de Montserrat

En aquesta publicació també hi han publicat entrevistes i recordatoris, que es troben a la pàgina “Personatges (entrevistes i recordatoris)”.

Format paper fins l’any 2014:

Autors: Albert i Òscar Masó Garcia:

 • Roques i agulles del massís de Sant Salvador de les Espases. Capítol 1: Les espases de Sant Salvador”. Nº 520 (desembre 2011) . Article amb mapes, fotografies i croquis.

 • “Roques i agulles del massís de Sant Salvador de les Espases. Capítol 2: Can Tovella i el turó de la Socarrada”. Nº 521 (gener 2012). Article amb ressenyes, mapa, fotografies i croquis.

 • “Roques i agulles del massís de Sant Salvador de les Espases. Capítol 3: Carena de sant Salvador i Turó del Duc”. Nº 522 (febrer 2012). Ressenyes, mapa i croquis.

 • “Nova via d’escalada d’homenatge a Mossèn Sebastià Codina i Padrós”. Nº 530 (octubre 2012). Relat de l’obertura de la via, dedicatòria i croquis.

 • “En Josep Mª Torras Homet, un escalador de 86 anys”. Nº 532 (desembre 2012). Article biogràfic d’un pioner de l’escalada i l’espeleologia catalanes, amb fotografies.

 • “Roques i agulles del massís de Sant Salvador de les Espases. Capítol 4: El Càlcul del torrent de Sant Salvador”. Nº 537 (maig 2013). Ressenya, mapa i croquis d’un bloc recent descobert.

 • “Roques i agulles del massís de Sant Salvador de les Espases. Capítol 5: El Capquadrat”. Nº 539 (juliol 2013). Ressenyes, mapa i croquis d’una agulla recent descoberta.

 • “Roques i agulles del massís de Sant Salvador de les Espases. Capítol 6: El Baluard de les Espases i la Punta Barberà”. Nº 540 (agost 2013). Article amb ressenyes i croquis.

 • “Roques i agulles de Vacarisses”. Nº 541 (setembre 2013). Article amb ressenyes, mapa i croquis.

 • “Roques i agulles del massís de Sant Salvador de les Espases. Capítol 7: La Llastra del Ciri i la Talaia de les Espases”. Nº 544 (desembre 2013). Article amb ressenyes, fotos, mapa i croquis.

 • “Roques i agulles del massís de Sant Salvador de les Espases. Capítol 8: Blocs monolítics del vessant oest del Cul de la Portadora (part-1)”. Nº 548 (abril 2014). Ressenyes, mapa i croquis.

 • “Roques i agulles del massís de Sant Salvador de les Espases. Capítol 9: Blocs monolítics del vessant oest del Cul de la Portadora (part-2)”. Nº 549 (maig 2014). Article amb ressenyes, mapa i croquis.

 • “Cinglera del pont de roca del Cul de la Portadora”. Nº 557 (gener 2015). Descripció gràfica de 3 vies d’escalada obertes per Albert i Òscar Masó Garcia.

 • “Via d’escalada a Montserrat dedicada a Mossèn Sebastià Codina”. Nº 559 (març 2015). Descripció de la ressenya d’aquesta via apareguda en el llibre “Montserrat. Guia d’escalada de la regió dels Ecos“, de David Hita Sánchez.

 • “Fredi Parera, un escalador clàssic sense límits”. Nº572 (abril 2016). Biografia d’un escalador mític amb fotografies, croquis de les seves vies i un glossari escalatori. Article també publicat a la publicació “El Muntanyenc” del CMSC de Sant Cugat del Vallès.

Autor: Albert Masó Garcia:

 • “Cims dels rodals de Montserrat”. Nº618, (febrer 2020). El mateix autor del llibre, l’Albert Masó Garcia, en fa la descripció.

 • “Cims de Sant Llorenç del Munt”. Nº654 (febrer 2023). Síntesi personal de la realització, contingut i objectius del llibre “Cims de Sant Llorenç del Munt”, del qual l’Albert n’és autor. Amb una fotografia de la portada del llibre i d’altres pròpies a tot color.

Autor: Òscar Masó Garcia (i altres):


Vallesos

Autors: Albert i Òscar Masó Garcia:

 • El Cavall Bernat de Sant Llorenç del Munt, bressol de l’escalada a Catalunya”. Nº 4 (tardor-hivern 2012-2013), a l’apartat Excursionisme de la secció Patrimoni. Descripció històrica de l’efemèride centenària d’una ascensió mediàtica efectuada l’any 1911 a aquest monòlit, la qual va representar la primera escalada clàssica oficialment divulgada a Catalunya. Amb una fotografia de Conxita Garcia Pérez i diverses d’històriques.

 • El Sot de Bac i la Trona de Bertí: els orígens de l’escalada catalana”. Nº 5 (primavera-estiu 2013), a l’apartat A Peu de la secció Calaixera. Descripció d’un itinerari excursionista pel Sot del Bac i la Trona dels cingles de Bertí (Vallès Oriental), amb un mapa, fotografies pròpies i una d’escalada històrica de Josep Galícia Marcet. Es narra la història de l’escalada a aquesta zona pionera.

 • Descobrir la Serra de Collcardús”. Nº 6 (tardor-hivern 2013-2014), a l’apartat A Peu de la secció Calaixera. Descripció d’un itinerari excursionista per la serra de Collcardús, propera a Viladecavalls (Vallès Occidental), amb fotografies pròpies, un mapa i un dibuix d’Òscar Masó. Es descriuen la característica Pedra Degollada i un edifici singular de la zona.

Autor: Albert Masó Garcia:

 • Els punts cardinals de l’imaginari excursionista. Nº 8 (tardor-hivern 2014-2015), dins la Carpeta, el nucli central de la revista i sota el nom “L’excursionisme, bressol de gairebé tot”. Article descriptiu de la història excursionista a les dues comarques vallesanes (Occidental i Oriental), des dels primers centres excursionistes de fa més d’un segle i les seves motivacions fundacionals, fins als punts cardinals al voltant dels quals giraven (i giren) les seves activitats. S’hi inclouen fotografies paisatgístiques del mateix autor. A la introducció de la revista, titulada “Fent camí fins arribar al cim” apareix una fotografia del Matagalls feta per Albert Masó Garcia.

 • “Roques, parets i agulles vallesanes: el bressol de l’escalada catalana”. Nº 8 (tardor-hivern 2014-2015), dins la Carpeta, el nucli central de la revista i sota el nom “L’excursionisme, bressol de gairebé tot”. Article d’investigació històrica dels orígens de l’escalada a Catalunya, emfasitzant el paper clau que varen representar les comarques vallesanes (Occidental i Oriental), sobretot a través dels massissos de Sant LLorenç del Munt i l’Obac, el Montseny i la regió del Sot del Bac, fins arribar als nostres dies. S’hi inclouen fotografies de l’autor i d’escalada històriques de Josep Galícia Marcet i Josep Monistrol Pons.

 • “El Montseny, el massís present”. Nº 17 (estiu-tardor 2019), dins la Carpeta, el nucli central de la revista i sota el nom “Espais naturals, més de cinc quarteres”. Article escrit per Ferran Polo, on s’hi inclouen dues fotografies del Montseny fetes per Albert Masó Garcia.

Autor: Òscar Masó Garcia:

 • “L’excursionisme vallesà, club a club, centre a centre”. Nº 8 (tardor-hivern 2014-2015), dins la Carpeta, el nucli central de la revista i sota el nom “L’excursionisme, bressol de gairebé tot”. Descripció de tota l’oferta excursionista a les dues comarques vallesanes (Occidental i Oriental), tant pel que fa a nombre d’entitats i afiliats com d’activitats i modalitats per satisfer les necessitats de tothom que desitgi gaudir de l’excursionisme i la muntanya.

 • “Un calendari atapeït de caminades, curses i aplecs per tot el Vallès”. Nº 8 (tardor-hivern 2014-2015), dins la Carpeta, el nucli central de la revista i sota el nom “L’excursionisme, bressol de gairebé tot”. Descripció dels tipus de propostes excursionistes que es podien trobar als dos vallesos (Occidental i Oriental), ja siguin competitives o no. Es descriu la Matagalls-Montserrat, una de les més famoses. S’adjunta al text un llistat exhaustiu de les més de cent activitats programades entre els anys 2014 i 2015 a aquestes dues comarques amb data, organitzador, modalitat i contacte per incriure-s’hi. Hi ha un extracte del llistat aquí.

 • “Guia de clubs i centres excursionistes vallesans. Nº 8 (tardor-hivern 2014-2015), dins la Carpeta, el nucli central de la revista i sota el nom “L’excursionisme, bressol de gairebé tot”. Llistat de les més de seixanta entitats de caire excursionista que es podien trobar l’any 2014 a les comarques del Vallès Occidental i l’Oriental. S’hi inclouen dades històriques i trets representatius de cada club, amb l’escut, la seu social, contacte, programa d’activitats més detacades durant l’any, seccions, publicacions, nombre de socis, etc. Hi ha un extracte del llistat aquí.

Vèrtex (FEEC, Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya)

En aquesta publicació també hi han publicat entrevistes i recordatoris, que es troben a la pàgina “Personatges (entrevistes i recordatoris)”.

Autors: Albert i Òscar Masó Garcia:

 • Escaladors als Frares. Encantats per Montserrat. Nº 217 (març-abril 2008). Article que ressenya 8 vies d’escalada en roca de la regió dels Frares Encantats de Montserrat, 7 vies de les quals han estat obertes pels autors de l’article. Inclou fotografies pròpies, dades tècniques i croquis de les vies, així com un mapa tridimensional de la zona.

 • El cavall indomable. Nº 231 (juliol-agost 2010). Article d’investigació sobre la història dels primers escaladors del Cavall Bernat de Montserrat, l’agulla més famosa de tot Catalunya, en motiu del 75è aniversari de la primera ascensió al monòlit. Fotografies, gràfics i referències històriques.

 • Montserrat, el Cairat i Sant Llorenç. Trilogia conglomerada. Nº 233 (novembre-desembre 2010). En el marc de la presentació oficial del llibre guanyador del X Premi Vèrtex, obra dels autors d’aquest article i titulat “Escalades a Montserrat, el Cairat i Sant Llorenç del Munt i l’Obac”, s’hi inclou un resum de l’objectiu del llibre i la ressenya de cinc vies extretes del mateix, les quals venen a representar les tres regions que abarca l’obra. Inclou fotografies, croquis i mapa.

 • Cova del Drac. Llegenda de Pedra. Nº 246 (gener-febrer 2013). Article sobre la roca més llegendària del massís de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Descripció històrica, cultural i alpinística de la Cova del Drac. Dibuixos i ressenyes de les vies d’escalada més importants i un mapa d’accés, dibuixats per Albert Masó Garcia. Amb fotografia, gravat històric, referències bibliogràfiques i agraïments.

 • Una escalada més que centenària. El Cavall Bernat de Sant Llorenç del Munt. Nº 265 (març-abril 2016). Fitxa tècnica de l’ascensió de la via normal d’aquest popular monòlit, en el marc del 105è aniversari de la 1ª seva ascensió mediàticament oficial. Inclou un croquis d’Albert Masó Garcia.

 • La punta solitària de la forca. Pollegó inferior del Pedraforca. Nº 279 (juliol-agost 2018). Fitxa tècnica de l’ascensió a aquest cim del Prepirineu, que queda injustament eclipsat pel massificat Pollegó superior, del mateix Pedraforca. S’hi inclou un croquis d’Albert Masó Garcia, dades històriques i track.

 • Montserrat. Un segle d’escalada al massís.”. Nº 288 (gener-febrer 2020). Treball emmarcat en la celebració del centenari de la FEEC (Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya). Article basat en la recerca i actualització de les primeres vies que es van escalar a Montserrat, en el marc del centenari de la primera escalada oficial a Montserrat, a càrrec del pioner Lluís Estasen Pla, amb un dibuix d’ell mateix d’aquesta via. S’hi descriuen les 10 primeres escalades oficials de Lluís Estasen i companys a Montserrat, junt amb dades i fotografies històriques, els croquis actualitzats de les vies dibuixats per Albert Masó Garcia, un llistat bibliogràfic i un mapa.

 • Montserrat 360º. Nº 299 (gener-febrer 2022). Article escrit per Albert Vilana i que descriu una travessa circular al voltant del massís de Montserrat en dues jornades. Albert i Òscar Masó Garcia hi col·laboren gràficament aportant una fotografia cadascú.

Autor: Albert Masó Garcia:

 • Josep Rigol escala Montserrat Pam a Pam. Nº 218 (maig-juny 2008). Petita ressenya en l’apartat de Notícies.

 • Còdols clàssics a l’Obac. La cara desconeguda de Sant Llorenç. Nº 227 (novembre-desembre 2009). Article de les escalades clàssiques de la regió més popular de la serra de l’Obac, fruit de mesos de treball de camp i de dibuix per croquitzar totes les parets i agulles . Inclou també un mapa i diverses fotografies.

 • Montcaus de Catalunya. Un topònim i moltes muntanyes. Nº 292 (novembre-desembre 2020). Article fruit de mesos de recerca toponímica i descobriment excursionista. S’hi ressenyen sis cims de Catalunya que s’anomenen “Montcau”, situats a les comarques del Bages, Alt Penedès, Vallès occidental i Oriental, Maresme, Osona i Alt Urgell. S’hi inclouen mapes, croquis, fotografies i taules del mateix autor.

 • “Lliçons de geografia catalana: Sostres comarcals”. Nº 301 (maig/juny 2022). Article extens i complet fruit de mesos de profunda recerca geogràfica, excursionista i bibliogràfica. S’hi actualitza la llista de sostres comarcals de Catalunya, amb descripcions detallades de 12 comarques amb sostres dubtosos, i s’inclou la fitxa tècnica d’ascensió a quatre sostres comarcals, amb els seus tracks descarregables via codi QR. S’hi inclouen mapes, taula i fotografies del mateix autor.

Xino-Xano (Centre Excursionista Llorençà)

Autor: Òscar Masó Garcia:

 • 50è aniversari del bateig del Queixal Corcat. Nº 41 (abril-juny 2007). Breu ressenya de l’ascensió a aquesta pintoresca roca del massís de Sant Llorenç del Munt, efectuada pel pioner Josep M.Torras Homet i l’autor de l’article, descrivint l’efemèride del seu bateig, que fou efectuat mig segle abans pel mateix Torras i Biel Dalmau.

 • Publicació del llibre “Descobrint la Castellassa de can Torras i els seus voltants”, d’Òscar Masó Garcia. Nº 45 (maig-agost 2008). Descripció d’aquest llibre, obra del mateix autor de l’article.