Audiovisuals, conferències i presentacions

Albert i Òscar Masó Garcia són autors i coautors d’audiovisuals, presentacions i conferències de muntanya. A continuació se’n pot consultar la llista, així com els llocs i entitats on ho han presentat:


Audiovisuals com a autors:

Atítol conjunt o individual han realitzat audiovisuals de muntanya en format amateur, alguns dels quals han participat en diversos certàmens i han estat premiats. Estan ordenats cronològicament i tots estan fets en català:

Albert i Òscar Masó Garcia han realitzat els següents audiovisuals:

 • “Obertura de la Integral Josep Barberà i Suqué”, desembre de 2010. 22 minuts. Sinopsi: crònica de l’obertura de la via d’escalada clàssica Integral Josep Barberà i Suqué, feta per Albert i Òscar Masó Garcia. Pel·lícula-audiovisual projectada dins la XIV Mostra d’Audiovisuals i Fotografia de Muntanya del Districte de Sant Martí (Barcelona), al Centre Cultural la Farinera del Clot, el dia 28 de febrer de 2011.
 • “MTM 156”, gener de 2012. 21 minuts. Pel·lícula-audiovisual guanyadora del 2n Premi Categoria Amateur de la XV Mostra d’Audiovisuals i Fotografia de Muntanya del Districte de Sant Martí (Barcelona), realitzada al Centre Cultural la Farinera del Clot, projectat el 12 de març de 2012. Sinopsi: obertura d’una xemeneia dels germans Masó Garcia l’any 2011, junt amb el pioner Josep M.Torras Homet (85 anys). El treball és un homenatge a la figura de Josep M.Torras.
 •  “L’aresta Brucs de l’agulla de l’Arbret. Crònica d’una clàssica històrica”, setembre de 2013. 18 minuts. 2n Premi Categoria Amateur de la XVII Mostra d’Audiovisuals i Fotografia de Muntanya del Districte de Sant Martí (Barcelona), 2014. Sinopsi: el dia 29-6-2013, el pioner alpinista català Joan Cerdà junt amb els germans Albert i Òscar Masó Garcia escala la històrica aresta Brucs de l’agulla de l’Arbret (Montserrat), rememorant anècdotes de quan la va obrir l’1-11-1957 juntament amb en Jordi Riera.
 • “Vint anys de cabres salvatges a Montserrat (1995-2015)”. Gener de 2015. 14 minuts. Pel·lícula-audiovisual projectada dins la XVIII Mostra d’Audiovisuals i Fotografia de Muntanya del Districte de Sant Martí (Barcelona), 2015. Sinopsi: recull d’imatges (fotos i vídeos) i estudi dels comportaments i característiques de les cabres salvatges de Montserrat l’any del 20è aniversari de la seva re o introducció al massís.
 •  “Estil TIM a la Falconera”, gener de 2016. 18 minuts. Pel·lícula-audiovisual projectada dins la XIX Mostra d’Audiovisuals i Fotografia de Muntanya del Districte de Sant Martí (Barcelona), març de 2016. Sinopsi: Vídeo d’una escalada a la via TIM de la Falconera de Sant Llorenç del Munt i l’Obac que serveix per parlar dels pioners escaladors de Sabadell dels TIM i del CES, i les seves vies a Montserrat. Vídeos d’en Miquel Pérez i Miquel Vilaplana.

Albert Masó Garcia ha realitzat aquest audiovisual:

 • “L’Operació Montserrat (1968-1972)”, desembre de 2008. 15 minuts. Sinopsi: Resum de l’Operació Montserrat Pam a Pam capitanejada per Josep Barberà i Suqué, fent un resum històric de l’ascensió a les agulles de Montserrat fins al dia de les projeccions. Projectat en el marc del XXXII Aplec Excursionista dels Països Catalans, organitzat pel C.M. de Mollet a Monistrol de Montserrat, dins la conferència Operació Pam a Pam a Montserrat (1968-1972), 6 de desembre de 2008.

Audiovisuals com a col·laboradors:

Albert i Òscar Masó Garcia han col·laborat en aquests audiovisuals:

 • “NTB” (Nubiola, Torras, Barberà), any 2016. 49 minuts. Produïda per Estimball Films (Miquel Pérez i Miquel Vilaplana). Projectada al 34è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló, novembre de 2016. Sinopsi: tracta sobre els pioners escaladors catalans Josep M.Torras, Joan Nubiola i Josep Barberà. Col·laboració d’Albert i Òscar Masó Garcia: aportació de foto, l’Albert fa de comentarista narrant les vies de Torras i Nubiola a Sant Llorenç del Munt i l’Òscar ascendeix l’Aresta del Conveni fent cordada amb Pep Vila.

Òscar Masó Garcia ha col·laborat en aquests documentals:

 • “La Roca del Pastor. Història, èpica i llegenda de l’escalada compromesa”, de Dani Sagrera Rius i Raül Esteve Soto. 40 minuts. Any 2017. Sinopsi: documental històric d’escalada. Explica diferents successos relacionats amb l’escalada transcorreguts a la roca de la Castellassa de can Torras, a Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Col·laboració d’Òscar Masó Garcia a base d’entrevistes que apareixen al documental i narració de parts del film, a més d’aportar un bagatge documental de les dades recopilades en els seus dos llibres dedicats a la Castellassa de can Torras.

Conferències i presentacions*

Albert i Òscar Masó Garcia han realitzat altres audiovisuals i passis fotogràfics per presentar llibres, exposar temes monogràfics, autobiogràfics o documentals, i realitzar conferències de temàtica històrica. També han participat en taules rodones i xerrades. A continuació se’n llisten diversos títols d’aquests events, ordenats cronològicament:

(*) No s’inclouen en aquesta llista les diferents projeccions dels audiovisuals amateurs, que han anat realitzant a diversos llocs.

 • “Descobrint la Castellassa de can Torras i els seus voltants”. Audiovisual de presentació d’aquest llibre. Any 2008, realitzat i presentat per Òscar Masó Garcia.

 • “Operació Pam a Pam a Montserrat (1968-1972)“. Conferència de caire històric. 1ª edició desembre de 2008, realitzada per Vicenç Soto, Josep Rigol i Albert i Òscar Masó.

 • “La Castellassa de can Torras: història, tradició i llegenda”. Audiovisual de presentació d’aquest llibre. Any 2010, realitzat i presentat per Òscar Masó Garcia.

 • “Els arbres monumentals de Sant Llorenç del Munt i l’Obac”. Passi fotogràfic. Novembre de 2010, realitzat i presentat per Òscar Masó Garcia.

 • “Còdols clàssics. 15 anys de noves vies a Montserrat, Sant Llorenç del Munt i altres indrets”. Passi autobiogràfic. Febrer de 2011, realitzat per Albert i Òscar Masó Garcia.

 • “Llibre Escalades a Montserrat, el Cairat i Sant Llorenç del Munt i l’Obac. X Premi Vèrtex”. Audiovisual de presentació del llibre. Abril de 2011, realitzat per Albert Masó i presentat junt amb Òscar Masó.

 • “XVIII Jornades de literatura excursionista de la UEC de Barcelona, dedicades a Francesc Beato i Vicens”. Xerrada-presentació. Novembre de 2011. Hi participen Albert i Òscar Masó Garcia.

 • XIX Jornades de literatura excursionista de la UEC de Barcelona, dedicades a Antoni Torras i Gómez”. Xerrada-presentació. Desembre de 2012. Hi participa Albert Masó Garcia.

 • Taula rodona sobre el Cavall Bernat de Montserrat“. Realitzada l’octubre de 2013 al Club Excursionista Pirenaic per Jaume Ferràndez (moderador), Gerard de Vera, Maria Godoy, Jordi Lalueza i Albert i Òscar Masó.

 • “Escalada clàssica a les agulles del Petintó d’Olesa i als voltants”. Conferència i passi fotogràfic. Octubre de 2013, realitzat per Albert Masó i presentat junt amb Òscar Masó.

 • “Anàlisi històrica del paper exercit pel massís de Sant Llorenç del Munt i l’Obac en els orígens de l’escalada a Catalunya, arran del centenari de la primera ascensió oficial al Cavall Bernat de Sant Llorenç”. Passi fotogràfic. Novembre de 2013, realitzat per Albert i Òscar Masó Garcia.

 • “El turó del Llop i els llacs del torrent del Llop”. Passi fotogràfic de la presentació del llibre “Sant Llorenç del Munt i l’Obac, 30 excursions amb encant”. Maig de 2014, realitzat per Albert i Òscar Masó Garcia.

 • “XX Jornades de literatura excursionista de la UEC de Barcelona, dedicades a Ramon Amigó Anglès”. Xerrada-presentació. Novembre de 2014. Hi participen Albert i Òscar Masó Garcia.

 • Revista “Vallesos, nº8“. Xerrades-presentacions. Any 2015, realitzades per Albert i Òscar Masó junt amb diverses persones depenent del lloc on es van realitzar.

 • “1995-2015. 25 anys dels Germans Masó Garcia a Montserrat”. Passi autobiogràfic. Juny de 2015, realitzat per Albert i Òscar Masó Garcia.

 • “Sant Llorenç Pam a Pam. De la passió a l’obsessió”. Xerrada-conferència amb passi fotogràfic. Octubre de 2016, promoguda per Josep Puig, Quicu Tàpias i Ramon Suades, on hi participen Albert i Òscar Masó parlant i aportant fotografies.

 • “Piulades d’altura”. La història dels llibres de registre dels cims. Conferència i passi fotogràfic. Abril de 2014, realitzat per Albert i Òscar Masó Garcia.

 • “Catàleg de roques i agulles monolítiques del massís de Sant Salvador de les Espases”. Passi fotogràfic de presentació d’aquest llibre. Juliol de 2017, realitzat per Albert i Òscar Masó Garcia.

 • “Cims i Miradors de Montserrat. Caminades”. Passi fotogràfic de presentació d’aquest llibre. Març de 2018, realitzat i presentat per Albert Masó Garcia.

 • “La petja del Club Excursionista Pirenaic a Montserrat”. Passi fotogràfic. Gener de 2020, realitzat per Albert i Òscar Masó Garcia.


Entitats i altres llocs

A continuació se citen diferents entitats i llocs on Albert i Òscar Masó Garcia han realitzat les presentacions, conferències i altres esdeveniments descrits abans:

Entitat organitzadora LocalitatConcepte/Marc
Ajuntament de Barcelona, A.E.Icària, C.E.La Senyera, S.E.Foment Martinenc, U.E.St.Martí ProvençalsBarcelonaMostra d’Audiovisuals i Fotografia de Muntanya del Districte de Sant Martí 
Ajuntament de Marganell (Sala polivalent El Cafè)Marganell (Bages)Presentació del llibre “Cims i Miradors de Montserrat”, per Sant Jordi’2022.
Ajuntament de Vic i altresTavertet, Vic (Osona)Fira de la Muntanya i del Llibre Vic-Collsacabra
Ajuntament d’EsparregueraEsparreguera (Baix Llobregat)2ª edició del “Premi de recerca vila d’Esparreguera”
Associació d’Amics del Museu de la Muntanya de MontserratEl Bruc (Anoia)Cicle “Vespres del Museu”, etc.
Centre d’Estudis de Castellar del Vallès – Arxiu d’Història (CECV-AH)Castellar del Vallès (Vallès Occ.)Presentació de la revista Plaça Vella
Centre de Recerques i Estudis Mogoda (CREM)Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occ.)Presentacions diverses
Centre Excursionista de Castellar del VallèsCastellar del Vallès (Vallès Occ.)Presentacions diverses
Centre Excursionista de Catalunya (CEC)BarcelonaProjecció d’audiovisuals
Centre Excursionista de Sant Feliu de Codines (CESF)Sant Feliu de Codines (Vallès Or.)Presentació de llibres
Centre Excursionista de Terrassa (CET)Terrassa (Vallès Occ.)Actes del Centenari; Festa de Sant Bernat de Menthon, etc.
Centre Excursionista Llorençà (CEL)Sant Llorenç Savall (Vallès Occ.)Presentació de llibres
Centre Penitenciari Lledoners, any 2012Sant Joan de Vilatorrada (Bages)Projecció d’audiovisual
Club d’Esports de Muntanya Cerdanyola (CEM)Cerdanyola del Vallès (Vallès Occ.)Presentació de la revista Vallesos
Club Excursionista de Gràcia (CEG)BarcelonaCicle d’audiovisuals “Buch i Parera
Club Excursionista Pirenaic (actual Club Excursionista Pica d’Estats)BarcelonaCicles de conferències “Divendres obert“, etc.
Club Muntanyenc MolletMonistrol de Montserrat (Bages)XXXII Aplec Excursionista dels Països Catalans
Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona (CETIB)BarcelonaPresentació de llibres
Colla Castellera Minyons de TerrassaTerrassa (Vallès Occ.)Presentació de llibres
Colla Excursionista La Senyera BarcelonaProjecció d’audiovisuals
Grup de Muntanya d’UllastrellUllastrell (Vallès Occ.)Presentació de llibres
Grup de Muntanya Sant Sadurní d’AnoiaSant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès)Presentació de llibres
La Panxa del BouSabadell (Vallès Occ.)Presentació de llibres
PyrenmuseuSalardú (Val d’Aran)Conferència al Festival Pyrenades
Secció de Geografia i Ciències Naturals del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà (CMRO)Olesa de Montserrat (Baix Llobregat)Conferència
Trobades d’Estudiosos del massís de Sant Llorenç del Munt i l’Obac (Diputació de Barcelona)Terrassa, Matadepera, Castellar del VallèsComunicacions / exposicions temàtiques
Unió Excursionista de Catalunya (UEC)BarcelonaJornades de Literatura Excursionista
Unió Excursionista de Matadepera (UEM)Matadepera (Vallès Occ.)Presentació de llibres
Unió Excursionista de Sabadell (UES)Sabadell (Vallès Occ.)Actes del Centenari de l’Excursionisme a Sabadell, etc.