Comentaris d’obra, entrevistes i dedicatòries

A continuació se citen diversos comentaris d’obra, entrevistes i altres dedicatòries per a Albert i Òscar Masó Garcia, ordenades cronològicament:

Comentaris d’obra


Albert Antonell Ribatallada. Muntanyenc, escriptor i exalcalde de Castellar del Vallès. Crònica de la presentació del llibre Descobrint la Castellassa de can Torras i els seus voltants, d’Òscar Masó Garcia. Setmanari Forja, nº1342, any 2008:

“Entenedor i descrit amb detall, hi trobem itineraris que ens conviden a recórre’ls. Encara que ja coneguem alguns dels indrets, us vindran ganes d’anar-hi, només de donar un cop d’ull als gràfics que acompanyen les acurades descripcions. Fets a escala i amb corbes de nivell, els camins, els distints elements, els símbols i els topònims, hi són grafiats amb un detall clar, net, precís, efectiu, goso dir com no havia vist mai. Un munt d’il·lustracions fotogràfiques i uns dibuixos panoràmics de l’Òscar i el seu germà Albert arrodoneixen els treballs. L’estructura del llibre és digna de ressaltar, facilita les consultes. Quadres de recorregut, de punts d’interès, dades d’arbres destacats, de les fonts, surgències i bassals, de les cavitats, relació d’abreviatures, bibliografia i índexs toponímic i onomàstic donen fe del meticulós treball. És d’admirar i gran satisfacció per als amants de l’excursionisme veure com un jove escalador, no sols sap mesurar-se amb les més variades i difícils vies, sinó que practica el genuí excursionisme català, recollint informació i dades de tota mena sobre el terreny, en arxius i documents, parlant amb les persones, i és capaç de reeixir amb una publicació com aquesta, aportant-hi els coneixements i les tecnologies d’avui.”


Àngel Casanovas Crespo. Muntanyenc i president del Centre Excursionista de Terrassa. Extracte del pròleg al llibre Escalades a Montserrat, el Cairat i Sant Llorenç del Munt i l’Obac, d’Albert i Òscar Masó Garcia. Any 2011:

“L’edició és una bona notícia, sobretot per l’excel·lent divulgació de vies inèdites, de dificultat mitjana, molt aptes per a joves i veterans escaladors, obertes sempre des de baix i amb estricte criteri clàssic. […] Per als que basen els valors de l’escalada només en la dificultat, desaconsello aquest treball dels germans Masó, perquè podrien sentir-se decebuts en adonar-se que els termes dificultat i bellesa, aplicats en segons quines ascensions, poden ser antagònics. El llibre és una porta oberta a la sensibilitat. L’Òscar i l’Albert mostren bé el seu bon criteri sobre aquest valor intangible i imaginatiu del joc de la conquesta. La seva intuïció els porta a endinsar-se per paratges vegetals recòndits, tot cercant la possibilitat de trobar, dins d’un món selvàtic, l’última cota que encara resta verge. És el goig per descobrir la darrera llegenda amagada en l’indret més oblidat i desconegut, en el lloc ocult i secret on resoldre el màgic camí de l’escalada més clàssica i primigènia.”


Jurat de la 33ª edició del Festival de Cinema de Muntanya de Torelló: Veredicte del premi Flor de Muntanya d’Argent al millor treball de premsa escrita, atorgat a l’article Piulades d’Altura d’Albert i Òscar Masó Garcia, publicat a la revista Vèrtex nº260. Any 2015:

“Aquest article mostra un bon treball de recerca i documentació per part dels autors. Parla a través dels llibres de piulades dels cims de les diverses èpoques del muntanyisme i de la seva transversalitat. Tots hi hem signat en aquests llibres, muntanyencs, experts i novells, d’alt nivell tècnic o afeccionats. L’article atrapa des del principi, manté l’atenció del lector i en resol brillantment les expectatives creades.”


Enric Faura i Busto. Muntanyenc i escriptor. Extracte del pròleg del llibre Cims i miradors de Montserrat, d’Albert Masó Garcia. Març de 2018:

“És un llibre d’un gran rigor, treballat i redactat des de l’exigència, amb informació molt completa, a cops exhaustiva, que va molt més enllà de la pura descripció de camins i que aporta a cada plana bocins de la història de Montserrat, des de la seva rica i sempre sorprenent toponímia fins a històries d’escalada o escaladors.”


Àngel Manuel Hernández Cardona. Doctor en ciències biològiques. Catedràtic jubilat de biologia i geologia. Escriptor. Extracte del pròleg del llibre “Catàleg de roques i agulles monolítiques del massís de Sant Salvador de les Espases, d’Albert i Òscar Masó Garcia. Any 2018:

“Em plau escriure aquestes línies preliminars d’aquest tan ben estructurat i interessant treball, el qual deixa ben alt el pavelló d’aquesta col·lecció Vila d’Esparreguera, la qual vaig tenir l’honor d’encetar. […] Malgrat el títol, és bastant més que un catàleg de roques i agulles monolítiques, perquè s’hi contemplen aspectes geogràfics, geològics i d’història de l’escalada a la zona. […] Vull insistir que no és destinat solament als escaladors, sinó que també és de lectura profitosa i amable per als excursionistes i el públic en general, i que omple un buit en la bibliografia sobre l’escalada a Catalunya, a més de representar, sense cap mena de dubte, una fita important per al coneixement del medi natural d’Esparreguera”.


Jordina Tarré i Olaiz. Revista Excursionisme núm.406, pg.34. Ressenya del llibre Cims i miradors de Montserrat, d’Albert Masó Garcia. Setembre-Octubre de 2018:

Cims i miradors de Montserrat és un text a mig camí del relat de viatges i travessa, i el manual pràctic. I és que les caminades per Montserrat d’Albert Masó Garcia van més enllà de la imatge que tenim tots de Montserrat com a muntanya de pregàries i escalades. Masó en reivindica el seu recorregut a peu. Aneu-hi i gaudiu-ne.”


Veredicte del jurat del Premi Collsacabra a la 4ª edició del Premi Editorial del Llibre de Muntanya en llengua no catalana. Fira del llibre de Muntanya de Vic, atorgat al llibre Libros de cima, d’Òscar Masó Garcia amb la col·laboració del seu germà Albert. Novembre de 2018:

“Amb Libros de cima tenim l’oportunitat de premiar a l’Òscar Masó i Garcia i de retop al seu germà Albert per les seves aportacions a la bibliografia de muntanya que sempre es distingeixen pel nivell d’autoexigència en el mètode de treball. Amb aquest títol Masó fa una aportació a l’alpinisme internacional i surt del seu espai de confort tan ben perimetrat fins ara entre els conglomerats prelitorals (Montserrat-Sant Llorenç del Munt). Aquí el radi d’estudi abraça els quatre continents i posa en valor els menuts llibres de registres que ens han permès traçar bona part de la història de la descoberta i conquesta dels cims”


Judit Baseiria. Revista Vèrtex núm.289. Ressenya del llibre Cims dels rodals de Montserrat, d’Albert Masó Garcia. Març-abril de 2020:

“Quan el muntanyenc i autor de llibres de muntanya Albert Masó va enllestir el llibre Cims i miradors de Montserrat (Farell. 2018), va quedar-li al tinter un seguit de cims al voltant de la muntanya montserratina que no havia pogut incloure. Aquests turons força ignorats, però singulars i interessants, demostren que hi ha excursionisme més enllà de Montserrat, motiu pel qual mereixien tenir protagonisme i ser recollits en una obra única com aquesta […] A banda de la informació tècnica dels itineraris i el mapa que els acompanya, també té cabuda a la guia la descripció dels elements naturals i humans que es van trobant durant la ruta.”

Comentaris d’escalada

“L’obertura de vies i els seus protagonistes”, article d’Armand Ballart. Publicat a la revista Vèrtex, especial número 200 (maig-juny 2005):


“Montserrat. Una montaña para escalar”. Revista annual GAME Magazine, editada per la FEDME. Número 20, any 2013. Text escrit per Armand Ballart, on Albert i Òscar Masó Garcia són citats a la pàgina 31. En castellà.


“L’aventura del disseny. Ressenyes d’escalada”, article d’Armand Ballart. Publicat a la revista Vèrtex número 264 (gener-febrer 2016). Fa esment d’una ressenya dels germans Masó Garcia com a exemple d’estil de croquis d’escalada:


Entrevistes a Albert i Òscar Masó Garcia

Entrevistes als dos germans conjuntament:

 • “Las rocas de Sant Llorenç ya tienen su guía de escalada”, article aparegut al Diari de Terrassa núm.7.958 (dissabte, 9 d’abril de 2011), arran de l’entrevista realitzada pel periodista Santi Palos a Albert i Òscar Masó Garcia sobre la publicació del seu llibre “Escalades a Montserrat, el Cairat i Sant Llorenç del Munt i l’Obac”. En castellà.

 • Ràdio Sabadell, programa “Això m’han dit” del dia 5 de maig de 2011. Entrevista radiofònica de 25 minuts realitzada pel periodista Ricard Ustrell a Albert i Òscar Masó Garcia, arran de la publicació del seu llibre “Escalades a Montserrat, el Cairat i Sant Llorenç del Munt i l’Obac”.

 • Ona Codinenca, programa “Anem a la muntanya” del dia 20 de juny de 2011. Programa realitzat pel Centre Excursionista de Sant Feliu de Codines a la ràdio local, amb una entrevista radiofònica coordinada per Teresa Flequé, Joan Font i Ramon Puig a Albert i Òscar Masó Garcia, arran de la publicació del seu llibre “Escalades a Montserrat, el Cairat i Sant Llorenç del Munt i l’Obac”.

 • Ona Codinenca, programa “Anem a la muntanya” del dia 21 d’abril de 2012. Programa especial realitzat des del Monestir de Montserrat pel Centre Excursionista de Sant Feliu de Codines pel seu 40 aniversari, amb una retransmissió en directe i en antena de l’obertura de la via “40è aniversari del Centre Excursionista de Sant Feliu de Codines”, efectuada per Roc Sulé i els germans Albert i Òscar Masó.

 • Ràdio Olesa, d’Olesa de Montserrat. Entrevista realitzada el 16 d’octubre de 2013 a Albert i Òscar Masó arran de la conferència que pocs dies després realitzarien en aquesta localitat, titulada “Escalada clàssica a les agulles del Petintó d’Olesa i als voltants”.

 • Ràdio Terrassa, taula rodona de la Festa de la Primavera, organitzada pel Centre Excursionista de Terrassa el dia 30 d’abril de 2016. Temàtica sobre el món de l’alpinisme i l’escalada. Hi participen Òscar Cadiach, Elies Coll, Joan Cerdà Mendiela i els germans Masó Garcia.

 • Festival Pyrenades 2017. Entrevista filmada a Albert i Òscar Masó Garcia realitzada per Manel Rocher, l’organitzador d’aquest festival que se celebra cada any a Salardú (Vall d’Aran). Els demana l’opinió envers el festival, el pirineisme i el món dels llibres de registre dels cims dels Pirineus.

 • Ona Codinenca, programa “Anem a la muntanya” del dia 1 de febrer de 2021. Programa realitzat pel Centre Excursionista de Sant Feliu de Codines a la ràdio local, amb una entrevista radiofònica coordinada per Teresa Flequé, Joan Font i Ramon Puig a Albert i Òscar Masó Garcia, parlant dels seus llibres “Cims i miradors de Montserrat“, “Libros de cima. Una historia de pasión y conquista“, “Catàleg de roques i agulles Monolítiques del massís de Sant Salvador de les Espases” i “Cims dels rodals de Montserrat“.

 • Entrevista amb els escriptors Albert i Òscar Masó. TV Sabadell Vallès, dia 16 de setembre de 2022. Es parla del llibre “Ramond de Carbonnières. El águila de los Pirineos” i de la trajectòria literària i muntanyenca dels entrevistats. L’enllaç és al Youtube.

Entrevistes a Albert Masó Garcia:

 • “Els mil cims de Montserrat”, de Ràdio Web Liberisliber (RWL), dins la Fira d’editorials independents de Besalú (Garrotxa), any 2018. Entrevista realitzada el dia 7 d’octubre de 2018 per l’editor Paco Inclán a Albert Masó Garcia al voltant de la publicació del seu llibre “Cims i miradors de Montserrat“.

 • Matadepera Ràdio, programa Matadepera Notícies, dia 22-12-2022. Entrevista del periodista Albert Beorlegui a Albert Masó Garcia sobre el llibre “Cims de Sant Llorenç“. A la web del programa cal buscar el podcast del 22-12-2022, en el minut 2 i del minut 43 al 55.

Entrevistes a Òscar Masó Garcia:

 • “La Castellassa fa que la gent s’inventi històries”, entrevista del setmanari gratuït Avui Sabadell+ (actualment desaparegut), núm. 68 (13 de maig de 2008), i al setmanari gratuït Avui Terrassa+ (també desaparegut), núm.7 (19 de maig de 2008), arran de l’entrevista realitzada per la periodista Araceli Garcia a Òscar Masó Garcia sobre la publicació del seu llibre “Descobrint la Castellassa de can Torras i els seus voltants”.

 • “Un libro invita a conocer la Castellassa y su entorno a través de doce itinerarios”, article aparegut al Diari de Terrassa del 15 de maig de 2008, arran de l’entrevista realitzada per la periodista Rosalía Ruiz a Òscar Masó Garcia sobre la publicació del seu llibre“Descobrint la Castellassa de can Torras i els seus voltants”. En castellà.

 • Any 2008: 4 entrevistes de ràdio realitzades a Òscar Masó Garcia i relacionades amb la publicació del seu llibre “Descobrint la Castellassa de can Torras i els seus voltants”:

Ràdio Sabadell (programa “Temps de camp”, de Marta Miró).

Ràdio Terrassa (informatius SER, de Fernando del Collado), en castellà.

Ràdio Castellar del Vallès (informatius).

Ona Codinenca (Sant Feliu de Codines) dins del programa “Anem a la muntanya”, realitzat per Teresa Flequé, Joan Font i Ramon Puig.

 • Matadepera televisió. Programa “08230“. Entrevista de televisió emesa els dies 26 i 28 de maig de 2008, realitzada pel periodista Albert Beorlegui a Òscar Masó Garcia sobre la publicació del seu llibre “Descobrint la Castellassa de can Torras i els seus voltants” i la propera presentació del llibre a Matadepera.
 • Any 2010: 3 entrevistes de ràdio realitzades a Òscar Masó Garcia i relacionades amb la publicació del seu llibre “La Castellassa de can Torras. Història, tradició i llegenda”:

Ràdio Castellar (Castellar del Vallès). Dins del programa especial de Sant Jordi 2010.

Ràdio Sabadell. Dins del programa especial de Sant Jordi 2010.

Ona Codinenca (Sant Feliu de Codines). Dins del programa Anem a la muntanya, conduït per Teresa Flequé, Joan Font i Ramon Puig, del Centre Excursionista de Sant Feliu de Codines.

 • “Òscar Masó descubre el tesoro de historias y leyendas de la Castellassa”, article aparegut al Diari de Terrassa del 8 d’abril de 2010, arran de l’entrevista realitzada pel periodista Santi Palos a Òscar Masó Garcia sobre la publicació del seu llibre “La Castellassa de can Torras. Història, tradició i llegenda”. En castellà.

 • “Oscar Masó. Enamorat de la Castellassa: És l’agulla més esvelta de tot el massís de Sant Llorenç, entrevista apareguda al Diari de Sabadell, secció “Cara a Cara” de Víctor Colomer (17 d’abril de 2010), realitzada a Òscar Masó Garcia sobre la publicació del seu llibre “La Castellassa de can Torras. Història, tradició i llegenda”.

 • Entrevista a Òscar Masó, del setmanari gratuït Avui Sabadell+ (actualment desaparegut), núm. 208 (31 de maig de 2010), arran de l’entrevista realitzada per la periodista Bàrbara Padilla a Òscar Masó Garcia sobre la publicació del seu llibre “La Castellassa de can Torras. Història, tradició i llegenda”.

 • “Parets, agulles i bolets de Sant Llorenç del Munt”, emissió nº3 del programa “Això és la Mola” de Matadepera Ràdio, dedicat als Grans Guies de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i conduït pel periodista Lluís Hernàndez. Entrevista a Òscar Masó Garcia. Any 2013.

 • Anys 2018 i 2019: 4 entrevistes de ràdio realitzades a Òscar Masó Garcia i relacionades amb el seu llibre “Libros de cima” i per extensió amb el món de les bústies dels cims. Totes en castellà:

Radio Euskadi (País Basc). Dins del programa “La casa de la palabra“, entrevistat per Roge Blasco i amb el títol “Libros de cima”. 13 de desembre de 2018.

RNE (Madrid). Dins del programa “Solamente una vez“. Entrevista en directe titulada “Buzones en las montañas”, preparada per la periodista Ana José Cancio i realitzada per Amaya Prieto i Julio Valverde a Alfonso Sánchez, responsable de bústies de muntanya del Club de Montaña Gasteiz (Vitòria. País Basc), i a Òscar Masó. 20 de Setembre de 2019.

Radio popular de Bilbao. Dins del magazine “Egun on“. Entrevista de Leire Argandoña a Òscar Masó sobre “Buzones de cima en el País Vasco“, setembre-octubre de 2019.

Cadena COPE (Madrid). Dins del programa “La noche de COPE“, entrevista realitzada per Elena Pérez a Òscar Masó sobre el llibre “Libros de cima” i les bústies als cims del País Basc. Setembre de 2019.

 • El Correo (Bilbao), diari de notícies basc. Article basat en una entrevista de Javier Muñoz a Òscar Masó titulada “Euskadi y Navarra, paraíso de los buzones de montaña“. Amb més de 50 fotografies, algunes del mateix entrevistat. 17 d’octubre de 2019. En castellà.

 • “Arxius de muntanya: entrevista a Òscar Masó”, apareguda al blog de Nubilum i realitzada per Carme Vidal. Entrevista dedicada al món dels arxius de llibres de registre dels cims i refugis de muntanya que hi ha a tot el món. 1ª part publicada l’11 de gener de 2021 i la 2ª part el 15 de febrer de 2021, amb fotografies de l’entrevistat i enllaços a alguns dels arxius de llibres de registre dels cims i refugis de muntanya més importants del món. En català i castellà.
 • “Arxiu de muntanya: entrevista a l’Òscar Masó”, prenent com a base la mateixa entrevista apareguda al blog de Nubilum l’any 2021, se’n reprodueixen diversos fragments a l’apartat Calaix de sastre d’El Butlletí del Club Excursionista Pica d’Estats, de Barcelona. Apareix una 1ª part en El Butlletí nº013, publicat l’abril-juny de 2021, i una 2ª part en El Butlletí nº014, publicat el juliol-setembre de 2021. En català.
 • Programa de ràdio “Caminantes”, de Radio 5. Dia 18-2-2023. A “Libros de cima, una historia de pasión y conquista”, entrevista de Paula Mayoral a Òscar Masó Garcia. Es pot escoltar el podcast aquí. En castellà.
 • Programa de ràdio “La ventana” de la cadena SER, dirigit per Carles Francino. Dia 29-5-2023, apartat “Cartagrafías” dedicat a les cartes, amb el capítol “Cartas desde el techo del mundo”, realitzat per Laura Piñero acompanyada de C. Francino. Es parla de “Libros de cima, una historia de pasión y conquista”, on surt Òscar Masó Garcia entrevistat, i també s’entrevista a l’alpinista Sebastián Álvaro. Es pot escoltar el podcast aquí. En castellà.

Goigs

“Goigs a llaor dels amics Òscar i Albert Masó i Garcia.

Goigs laics realitzats per Sebastià Codina i Padrós, ex rector de la parròquia de Vacarisses. Dedicats a la cordada dels germans Masó Garcia. Agost de 2012.

Topònims dedicats

A continuació se citen alguns dels elements orogràfics i escalatoris dedicats o batejats amb els noms dels germans Albert i Òscar Masó Garcia, a tall individual o col·lectiu:


 • Agulla dels Germans Masó, a Montserrat. Situada en concret al Clot del Tambor. Es troba ressenyada als llibres Montserrat. Guia d’escalada de la Regió dels Ecos” i “Montserrat cara Sur. Volumen 1. Vías cortas”. La seva ubicació a través del visor VISSIR de l’ICGC és la següent:
Agulla dels Germans Masó, a Montserrat. Font: VISSIR3 de l’ICGC.

 • Agulla Albert Masó, a Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Dedicada a Albert Masó Garcia, a la regió de Matarrodona. Ubicació GPS: 41.66715N i 1.96532E.

 • Cova dels Germans Masó Garcia, a Sant Llorenç del Munt i l’Obac, en concret al cingle de la Querosa, a la regió de la Mola. Es troba a la meitat de la via “Jaume Muntada Blancafort”, oberta pels mateixos germans Masó Garcia i descoberta per ells, el dia 5-11-2014. Ubicació GPS: 41.63748N i 2.01262E.
Cova dels Germans Albert i Òscar Masó Garcia, a Sant Llorenç del Munt i l’Obac.