Personatges (entrevistes i recordatoris)

A banda dels articles publicats per Albert i Òscar Masó Garcia també s’hi han d’afegir els escrits dedicats a diferents persones de l’àmbit muntanyenc materialitzats en forma d’entrevista o de recordatori en cas que la persona ens hagi deixat. Han aparegut en diverses de les publicacions esmentades en la pàgina d’Articles. Tots els escrits estan en català excepte els que s’indiquen en castellà, i apareixen ordenats cronològicament:


Entrevistes a personatges

Els germans Masó Garcia han realitzat aquestes entrevistes a diferents persones de l’àmbit muntanyenc, aparegudes en diferents publicacions:

Autors: Albert i Òscar Masó Garcia:

 • “Joan Cervera Batariu. El futur de l’excursionisme haurà de ser visionari, com el de Catalunya”. Revista VÈRTEX, editada per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). Nº 241 (març-abril 2012). Entrevista a l’il·lustre muntanyenc català Joan Cervera Batariu, promotor i emprenedor pioner en diversos àmbits del món de la muntanya, poc després d’ésser guardonat amb l’Ensenya d’Or de la FEEC. S’hi inclouen fotografies de la col·lecció familiar de Joan Cervera i la seva esposa Aurora Vila, a més d’una fitxa biogràfica.

 • “Montserrat Barberà Cortès”. Revista VACARISSES. BALCÓ DE MONTSERRAT. Nº 526 (juny 2012). Entrevista a la presidenta del Museu de la Muntanya del Bruc i presidenta d’Honor del Grup Cavall Bernat, filla de l’eminent excursionista, escalador i escriptor Josep Barberà i Suqué.
 • “Emili Civís. Pioner d’altura”. Revista VÈRTEX, editada per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. Nº 251 (novembre-desembre 2013). Entrevista a l’alpinista il·lustre català Emili Civís Abad, conqueridor dels primers sis mil, set mil i vuit mil estatals, tots verges, essent aquest últim l’Annapurna Est, assolit junt amb Anglada i Pons. S’hi inclouen fotografies de l’entrevistat, a més d’una fitxa biogràfica.
 • “Joan Soler Gironès”. Revista VACARISSES. BALCÓ DE MONTSERRAT. Nº 545 (gener 2014). Entrevista a Joan Soler, escriptor de guies de muntanya i fundador de la Secció de Geografia i Ciències Naturals del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà.
 • “Sam Bié. L’acròbata del gran angular”. Revista VÈRTEX, editada per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. Nº 254 (maig-juny 2014). Entrevista al fotògraf d’escalada francès Sam Bié, durant una visita seva a Montserrat confeccionant un article de la revista Grimper. El text fa una aportació al món de la fotografia vertical a través d’un dels seus principals ambaixadors al món. Amb fotografies de l’arxiu personal de Sam Bié i una fitxa biogràfica inclosa.
 • “Paquita Bernad. Escaladora pionera”. Revista VÈRTEX, editada per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. Nº 277 (març-abril 2018). A través d’escaladors veterans de Sabadell els germans Albert i Òscar Masó Garcia varen descobrir que a França vivia la Paquita Bernad Noviant, una escaladora pionera catalana totalment desconeguda a casa nostra, amb destacades primeres femenines a Montserrat, Pirineus i Sant Llorenç del Munt durant la posguerra, havent format part dels prestigiosos escaladors del TIM (Terra i Mar) de Sabadell. Albert i Òscar viatjaren a França per fer-li aquesta entrevista que l’ha donada a conèixer a la comunitat muntanyenca catalana. Amb fotografies de l’arxiu personal de Paquita i el seu marit Albert Escolà, també escalador, i una fitxa biogràfica inclosa. Arran de la publicació, la Paquita ha estat fins i tot justament reconeguda amb una pàgina Vikipèdica pròpia.

Autor: Albert Masó Garcia:

 • “Entrevista a Josep Rigol”. WEB DE LA FEEC (Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya). Maig de 2008. Entrevista a l’escalador penedesenc Josep Rigol Romeu per ser la segona persona en completar l’ascensió de totes les roques de Montserrat, seguint les passes de Josep Barbrerà i Suqué, immortalitzades en el seu llibre “Montserrat Pam a Pam“.

Recordatoris de personatges

Els germans Masó Garcia han escrit en diferents publicacions aquests articles de recordatori i homenatge a diferents persones de l’àmbit muntanyenc que ens han deixat:

Autors: Albert i Òscar Masó Garcia:

 • “El “Coro” de los míticos TIM del Aeri”. Revista DESNIVEL. Nº 320 (febrer 2013), secció “En memoria“. Obituari biogràfic dedicat a Lluís Corominas Duaso, pioner escalador sabadellenc que formà part dels aperturistes de la històrica via TIM a la Paret de l’Aeri de Montserrat, l’any 1948. Amb fotografies històriques. En castellà.

 • “Josep Aspachs (1929-2016). Muntanyenc de cap a peus”. Revista VÈRTEX, editada per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. Nº 268 (setembre-octubre 2016). Obituari biogràfic, fruit d’investigació i recerca sobre un destacat muntanyenc i escalador de Sabadell.

 • “Josep Maria Torras Homet (1926-2020)”. Revista MUNTANYA, nº933, (juny 2020). Obituari biogràfic condensat, glossant la figura de Josep M.Torras, junt amb una anècdota seva lligada al Centre Excursionista de Catalunya, amb fotografia i dibuix.

 • “Josep M. Torras, un muntanyenc castellarenc”. Butlletí del CENTRE EXCURSIONISTA DE CASTELLAR DEL VALLÈS. Nº 608, pg.9-15, format digital (juny 2020). Article biogràfic, publicat a mode pòstum, agafant la base del mateix article publicat a la revista “Vacarisses. Balcó de Montserrat“, nº532 (desembre 2012), però actualizant-ne les dades i afegint-hi més fotografies. La fotografia de portada del Butlletí és també obra d’Albert Masó Garcia.

 • Josep Maria Torras Homet (1926-2020). Escalador, espeleòleg, esquiador, atleta: muntanyenc integral. Revista VÈRTEX, editada per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. Nº 290 (juliol-agost 2020). Memorial per aquest pioner muntanyenc castellarenc dividit en tres blocs: el principal firmat per Armand Ballart, un altre titulat “Un amic únic” i signat per Josep Manuel Anglada, i finalment el text titulat “Un centenar de vies d’escalada clàssica”, fet per Albert i Òscar Masó Garcia, on després d’un treball de recerca desgranen la prolífica activitat escalatòria de Josep M. Torras.

Autor: Òscar Masó Garcia:

 • “Joan Armengol. Minimalista de Sant Llorenç”. Revista DESNIVEL. Nº 217 (novembre 2004), secció “En memoria“. Obituari de l’escalador aperturista i alpinista Joan Armengol Comas, de Terrassa, glossant la seva trajectòria, filosofia i experiència personal. En castellà.

 • “L’acròbata de la Castellassa de can Torras. Ricard Mampel Dalmases”. Butlletí de la UES (Unió Excursionista de Sabadell). Nº 136 (gener-abril 2010). Obituari d’un escalador pioner de Sabadell i primer president de la Unió Excursionista de Sabadell. Biografia inclosa, amb una proesa històrica seva i una fotografia.

 • “Ricard Mampel Dalmases. Acróbata de la Castellassa”. Revista DESNIVEL. Nº 295 (gener 2011), secció “En memoria“. Obituari d’un escalador pioner de Sabadell i primer president de la Unió Excursionista de Sabadell. Biografia inclosa, amb una proesa històrica seva i una fotografia. En castellà.