Currículum muntanyenc abreviat d’Òscar Masó Garcia

ÒSCAR MASÓ GARCIA
(Sabadell, 1974).

Web personal de muntanya: masogarcia.com

Pàgina de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana

Enginyer tècnic mecànic, escriptor i muntanyenc.

Ha escrit diversos llibres i articles relacionats amb les muntanyes catalanes i d’arreu del món. És soci de diversos clubs de muntanya vallesans. Ha obert unes 400 vies d’escalada clàssica, en gran part amb el seu germà Albert, sobretot a Montserrat i Sant Llorenç del Munt i l’Obac, formant una cordada aperturista reconeguda i consolidada.

És autor dels llibres “Descobrint la Castellassa de Can Torras i els seus Voltants” (Farell Editors, 2008), “La Castellassa de can Torras: Història, Tradició i Llegenda” (Farell Editors, 2009) i “Libros de cima. Una historia de pasión y conquista“ (Desnivel, 2018), a més de ser coautor juntament amb el seu germà dels llibres “Escalades a Montserrat, el Cairat i Sant Llorenç del Munt i l’Obac” (X Premi Vèrtex – Cossetània Edicions, 2011) i ”Catàleg de roques i agulles monolítiques del massís de Sant Salvador de les Espases” (II Premi de Recerca vila d’Esparreguera – Nova Casa Editorial, 2018). Ha prologat junt amb el seu germà i revisat de forma integral el llibre biogràfic “Ramond de Carbonnières. El águila de los Pirineos” (2022), d’Albert Escolà.

És coautor i col·laborador de diverses guies d’escalada i d’excursionisme. Ha presentat diversos treballs d’investigació i recull sobre escalada, vegetació i arqueologia a les VII, VIII, IX i X Trobades d’Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Autor d’un centenar d’articles en publicacions com Vèrtex, Muntanya, Excursionisme, Vallesos, Mai Enrera, Desnivel, diversos butlletins de centres excursionistes i diversos diaris locals.

Ha estat guardonat amb els següents premis:

“X Premi Vèrtex” (2009): “Escalades a Montserrat, el Cairat i Sant Llorenç del Munt i l’Obac. 87 vies d’escalada d’estil clàssic (llibre). Junt amb Albert Masó Garcia.

“2on Premi Categoria Amateur de la 15ª Mostra d’Audiovisuals i Fotografia de Muntanya de Sant Martí 2012 (Barcelona)” (2012): “MTM-156” (audiovisual). Junt amb Albert Masó Garcia.

“2on Premi Categoria Amateur de la 17ª Mostra d’Audiovisuals i Fotografia de Muntanya de Sant Martí 2014 (Barcelona)” (2014): “L’Aresta Brucs de l’Agulla de l’Arbret. Crònica d’una clàssica històrica” (audiovisual). Junt amb Albert Masó Garcia.

“Flor de Muntanya d’Argent pel Premi de Periodisme al millor treball de premsa escrita de la 33ª edició del Festival de Cinema de Muntanya de Torelló” (2015): “Piulades d’altura” (article). Junt amb Albert Masó Garcia.

“3er Premi Categoria General de Fotografia de la 18ª Mostra d’Audiovisuals i Fotografia de Muntanya de Sant Martí 2015 (Barcelona)” (2015): “Montcau” (fotografia).

“2on Premi en Modalitat de Ressenyes Tècniques”, 7è Concurs de Ressenyes de Muntanya de la Secció Excursionista del Foment Martinenc (SEFM), de Barcelona (2016): “Els Viatges de Gulliver al Clot de Vilamala” (ressenya). Junt amb Albert Masó Garcia.

“1er Premi de Recerca Vila d’Esparreguera (2ª edició) en categoria adults” (2017): “Catàleg de roques i agulles monolítiques del massís de Sant Salvador de les Espases” (llibre). Junt amb Albert Masó Garcia.

“Premi Collsacabra. 4ª edició del Premi Editorial del Llibre de Muntanya en llengua no catalana. Fira del llibre de Muntanya de Vic” (2018): “Libros de Cima” (llibre).

“Premi Collsacabra. 8ª edició del Premi Editorial del Llibre de Muntanya en llengua no catalana. Fira del llibre de Muntanya de Vic” (2022): per “Ramond de Carbonnières. El águila de los Pirineos” (llibre). Conjuntament amb l’autor del llibre Albert Escolà (pòstumament), la seva vídua Paquita Bernad, la seva filla Marina Escolà i Albert Masó Garcia.