Categories
Obra

“Relats muntanyencs de joventut”

Josep Maria Torras Homet va ser un dels escaladors catalans més prolífics sorgits de la generació de joves que es van iniciar en el muntanyisme a l’inici de la postguerra. L’obra es compon d’un recull de relats muntanyencs escrits per Torras mateix entre els anys 1941 i 1956 i agrupats de forma cronològica en: excursionisme, escalada, espeleologia i esquí. La coordinació del llibre ha estat realitzada pels muntanyencs i sabadellencs Albert i Òscar Masó Garcia.

Josep Maria Torras Homet va ser un dels escaladors catalans més prolífics sorgits de la generació de joves que es van iniciar en el muntanyisme a l’inici de la postguerra. El seu llegat és immens. Però Torras no només va anar a la muntanya, sinó que va fer centenars, potser milers, d’anotacions, escrits, llistats, estadístiques, croquis i mapes de les seves activitats. Com a gran comunicador i divulgador que va ser, va publicar molts articles en revistes i butlletins d’entitats excursionistes i va col·laborar en diversos llibres, però mancava la seva autoria d’un llibre. És per això que com a homenatge a la seva figura s’ofereix la present obra, la qual es compon d’un recull de relats muntanyencs escrits per Torras mateix entre els anys 1941 i 1956 i agrupats en quatre especialitats muntanyenques (excursionisme, escalada, espeleologia i esquí) de forma cronològica.

Aquests escrits permeten conèixer de primera mà les seves vivències muntanyenques de joventut i, alhora, són un reflex de la societat que li va tocar viure, fonamentada en la família, la religió i la dictadura. La coordinació del llibre ha estat realitzada pels muntanyencs i sabadellencs Albert i Òscar Masó Garcia.

Tasques de coordinació realitzades

Albert Masó Garcia: ha realitzat la transcripció a l’ordinador dels textos originals escrits per Josep Maria Torras i la seva acurada revisió, confeccionant per a cada relat un preàmbul de caràcter històric i de síntesi. Ha realitzat la selecció de les fotografies. A més, ha coordinat el treball de tots els autors dels apartats d’introducció.

Albert i Òscar Masó Garcia: han realitzat la recerca de dades històriques, han escrit la introducció personal i han redactat el capítol biogràfic muntanyenc de l’autor.

Òscar Masó Garcia: ha revisat el llibre i ha realitzat la restauració digital de les fotografies de l’arxiu de l’autor.

Fitxa tècnica

 • Títol: Relats muntanyencs de joventut.
 • Autor: Josep Maria Torras Homet.
 • Coordinació a cura de: Albert Masó Garcia i Òscar Masó Garcia.
 • ISBN: 978-84-1356-256-8.
 • Pàgines: 232.
 • Data de publicació: març de 2023.
 • Editor: Cossetània Edicions.
 • Patrocini: Centre Excursionista de Castellar del Vallès i FEEC (Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya).
 • Col·lecció: Viatgers, núm. 8.
 • Llengua: Català.
 • Format: Blanc i negre.
 • Pròleg i introduccions a càrrec de: Jaume Torrens Calvó, Rafael Serra Llanas, Judith Torras Pallejà, Martí Llobet Baró, Albert i Òscar Masó Garcia.

On es pot trobar

Entrevistes i difusió

Comentari d’obra

Aquest llibre […] pretén […] fer arribar a tothom la diversa i polifacètica trajectòria d’un dels millors referents que tenim, a dia d’avui, de l’excursionisme a Catalunya. Aquesta labor no hauria estat possible sense la generosa connivència de qui ha estat companya de molts anys d’en Josep Maria, l’Anna Maria Pallejà i també del minuciós treball que hi han dedicat els amics Albert i Òscar Masó.
Josep Maria Torras, mitjançant els seus rigorosos i detallats apunts, narrats en primera persona, manuscrits la majoria utilitzant un tipus de lletra amb caràcters molt petits, ha deixat constància d’un tarannà únic i ben peculiar. Són uns valuosos retalls d’unes vivències extraordinàries, assolides mitjançant el concurs d’una excel·lent i activa preparació tècnica i física, aconseguida mercès a l’experiència acumulada en el decurs de molts anys de trescar, d’observar i d’aprendre a conèixer i estimar, pregonament, la natura. […] Per mèrits propis i no pas per casualitat, Josep Maria Torras Homet ara ja forma part del reduït grup d’autèntiques llegendes, gairebé un mite d’una pràctica esportiva que massa sovint resta ignorada o menystinguda pels mitjans de comunicació.

Jaume Torrens Calvó i Rafael Serra Llanas. Centre Excursionista de Castellar del Vallès.